Rychlý kontakt: +420 773 114 421 |             prodej@autoklicecz.cz

Nepodceňujte kontrolu stavu tachometru!

10.10.2019

Chystáte se koupit ojetý vůz? Obezřetnost se vám v tomto případě obzvláště vyplatí. I když se vaše vysněné autíčko tváří bezchybně a prodávající se na vás usmívá a líčí ho v samých superlativech, s výběrem nespěchejte. 

Nechte se povozit, vše si důkladně prohlédněte, vyzkoušejte a nezapomeňte na faktor počtu najetých kilometrů. Můžete tak předejít nechtěným výlohám za opravy, které vás mohou nečekaně brzy zaskočit. Kontrola stavu tachometru je v tomto případě téměř nutností. Stočený tachometr není jen fiktivním strašákem, bohužel se i v dnešní době tento nešvar často objevuje.

Proč je kontrola stavu tachometru důležitá

Ptáte se, proč na stavu tachometru a její kontrole tolik záleží? Všichni víme, že se se stoupajícím počtem najetých kilometrů zvyšuje i opotřebení některých dílů. Proto je důležité vědět, kolik má váš vybraný automobil skutečně najeto. Můžete potom snáze předvídat, jaké díly bude brzy nutné brzy vyměnit. Pokud však tuto informaci nebudete mít, můžou vás nečekané opravy nemile překvapit.

Dalším, neméně důležitým problémem, se kterým se nikdo nechce při koupi vozu setkat, je zbytečné přeplacení vozu. I zde totiž platí, přímá úměrnost - čím méně najetých kilometrů, tím vyšší cena. A o to samozřejmě prodejcům jde. Jedná se o hlavní důvod, proč podstupují riziko odhalení stočeného tachometru. Kontrola stavu tachometru je tedy nezbytným krokem, jak těmto nepříjemnostem předejít.

Jak provést kontrolu stavu tachometru

Ke kontrole stavu tachometru vám pomůže servisní knížka. Při koupi vozu se tedy zajímejte o to, zda je k automobilu k dispozici. Pokud není, je to podezřelé. Ověření je nejjednodušší přes elektronickou servisní knížku, kterou nelze tak snadno zfalšovat. Dále si můžete stav tachometru zkontrolovat přes různé internetové portály.

Nejspolehlivější ověření vám přinese portál Ministerstva dopravy www.kontrolatachometru.cz. Zde si můžete snadno provést kontrolu stavu tachometru u všech vozů, které jsou registrovány na území České republiky a procházejí pravidelnými technickými kontrolami. K tomuto úkonu musíte mít k dispozici pouze VIN vozidla a číslo protokolu poslední technické kontroly, jíž automobil prošel. Tyto údaje by neměl být problém u prodejce zjistit. Jednoduše poté můžete sami porovnat, zda se údaje z této evidence a vašeho tachometru shodují.

Kontrola stavu tachometru u dovezených vozů ze zahraničí

Větší riziko při kontrole stavu tachometru můžeme předpokládat u vozů dovezených z ciziny. Může se stát, že při první kontrole v České republice je již zaznamenaný nepravdivý údaj o počtu najetých kilometrů, protože se nepřijde na to, že je tachometr stočený. Tento údaj je poté vedený jako platný a chyba se už později neodhalí.

Důvěřuj, ale prověřuj

Teď už všichni víme, že při koupi ojetého vozu musíme mít oči otevřené a rozum v hrsti. Nenechte se zlákat lákavými reklamami a falešnými sliby. Využijte možnosti kontroly stavu tachometru. Pokud v těchto vodách stále tápete, svěřte se o rukou odborníků, kteří se ve světě automobilového trhu skutečně vyznají!

Více informací

Kategorie