Rychlý kontakt: +420 773 114 421 |             prodej@autoklicecz.cz

Co byste měli vědět o pneumatikách

23.8.2017

Nákup pneumatik potká většinou každého majitele vozu. V ideálním případě byste měli mít variantu na letní a zimní sezónu. Pro mnohé je však nákup pneumatik stresující záležitostí, protože neví, jak pneumatiky správně vybrat, na co si dát pozor a jaké vlastnosti by měly mít. Nechte si poradit.

Kde nakoupit

Pokud si kladete otázku, kde pneumatiky koupit, tak využijte pneuservis, kde máte ověřeno správné skladování. To dokáže jejich životnost prodloužit až o pět let. Pokud je kupujete z bazaru nebo přes inzerát, tak musíte počítat s velkým rizikem, že budou pneumatiky poškozeny a jejich životnost může být i nižší než dva roky.

Vzorek pneumatik

Nové pneumatiky mají také vzorek, který vám zaručí bezpečnou jízdu. Pokud byste koupili ojeté, tak rozhodně nekupujte pneumatiky s vzorkem pod 3 mm. Zákonem je stanovené minimum 1,6 mm, ale tento vzorek už je velmi nedostačující a jsou také citelné horší jízdní vlastnosti auta.

Co byste meli vedet o pneumatikach

Správné rozměry

Základní informací, kterou byste měli při nákupu vědět, jsou správné rozměry. Ty se dozvíte z technického průkazu. Jedině zde jsou informace přesné a týkající se vašeho automobilu. Pokud byste nakupovali použité pneumatiky dle informací na boční straně vašich starých pneumatik, tak nové nemusí sedět. Není ničím divným, že lidé koupí špatné pneumatiky, ale stejně je používají, často se to stává u ojetých vozů, které koupíte například z bazaru nebo od několikátého majitele.

Vlastnosti pneumatik

Mohou mít různé funkce a jejich výběr je tak zase o něco náročnější. Nejdříve se zamyslete nad svými prioritami, a poté si vyberte konkrétní pneumatiky. Některé dokáží snížit délku brzdné dráhy, jiné pomáhají snižovat spotřebu paliva a některé pneumatiky se dají používat i po jejich protržení.

Jaké si vybrat

Nejvhodnější jsou pneumatiky, které nezvyšují spotřebu paliva, vyznačují se dobrou přilnavostí na vozovce, nejčastěji v suchém počasí. Pokud hledáte pneumatiky, které jsou vhodné do extrémních podmínek, tak jsou ideální volbou zimní pneu, které se vyznačují přilnavostí na mokrých vozovkách, na sněhu i na ledu.

Na co si dát pozor

  • Vyhněte se poškození pneumatiky. Nenajíždějte rychle na obrubník, nejezděte po hranatých, ostrých a špičatých předmětech. Jakékoliv sebemenší poškození ihned opravte a pneumatiku vyměňte.
  • Nezapomínejte kontrolovat správný tlak vzduchu v pneumatikách. Téměř na každé benzínce máte přístroj, kterým tlak vzduchu můžete zkontrolovat. Stejně tak se můžete obrátit na další služby pneuservisu.
  • Na automobilu vždy používejte sadu pneumatik se stejným vzorkem a hloubkou dezénu. Tato sada by měla být v ideálním případě od stejného výrobce a údaje na pneu by měly být shodné s údaji ve vašem technickém průkazu.

 

Kategorie