Rychlý kontakt: +420 773 114 421 |             prodej@autoklicecz.cz

Jak funguje imobilizér?

16.8.2021

Nechcete být jen řidičem svého vozu a chcete se o svém plechovém miláčkovi dozvědět více? V tom případě jsme pro vás připravili několik zajímavostí.

Zpátky do historie aneb kdy a proč vznikl imobilizér

Píše se rok 1993 a klíče od automobilů zažívají revoluci. Místo obyčejného kousku železa, kterým lze auto otevřít a nastartovat, se do klíče vkládá imobilizér. A důvod? Aut je sice v té době čím dál tím více, ale také se čím dál tím více objevují krádeže vozů, jejich přesun do zahraničí či černý obchod s náhradními díly.

Co je to imobilizér?

Imobilizér je zařízení, které v sobě nese unikátní kód spárovaný s vozem. Když klíč s imobilizérem zasuneme do zapalování, dojde k přenosu kódu do vozu. Pokud kód v imobilizéru odpovídá stejnému nastavení, řídící jednotka povolí motoru nastartovat, schválí se propojení s palivovou soustavou a vůz může odjet. Imobilizér není závislý na baterii v klíči.

V případě, že kód v imobilizéru nesouhlasí, nelze vůz nastartovat, a tak je zabráněno odcizení vozidla.

Jak je imobilizér kódovaný?

Starší typy imobilizérů mají neměnný kód. Novější imobilizéry mají propracovanější systém, jehož základ se ukrývá v tom, že používají proměnlivé (plovoucí) kódy, které se automaticky přepisují při každém použití jak v imobilizéru, tak ve voze, aby nešly jednoduše zkopírovat a zneužít.

Pozor, imobilizér není dálkové ovládání!

Imobilizér a dálkové ovládání funguji každý samostatně a jejich úkol je odlišný. Zatímco má imobilizér za úkol komplikovat odcizení vozu, dálkové ovládání zvyšuje komfort řidiče při odemykání vozu. Pokud se dálkové ovládání rozbije nebo se baterie v něm vybije, lze klíč použít ručně, a to jak při odemykání, tak i startování.

Jak poznám, že je imobilizér rozbitý?

Bliká kontrolka imobilizéru na palubní desce? Startujete na více pokusů? Vypíná motor po nastartování? Bliká auto mimo vaše povely? To jsou jasné příznaky toho, že se něco děje a je nejvyšší čas navštívit odborníky.
Podle diagnostiky může jít buď o problém v imobilizéru, v řídící jednotce či v elektronice.

Co dělat, když ztratím klíče od auta?

Ztracené klíče? Zabouchnuté klíče v autě? Zákon schválnosti může za to, že to vždy přijde v nejméně vhodnou chvíli. Pokud potřebujete okamžitou pomoc, volejte naši SOS linku 773 114 421 a pošleme za vámi náš mobilní tým techniků.

V případě, že potřebujete připravit nový klíč, nově imobilizér nastavit či ho propojit s řídící jednotkou, neváhejte nás kontaktovat a domluvíme se na nejlepším postupu.

Další praktické články:

Kategorie